skip to Main Content

За ползата от Стрелбата с Лък или 10 Причини да Започнете !

 

  1. Екологичен спорт – практикува се на открито , не замърсява околната среда.
  2. Ергономичен – препоръчва се против гръбначни изкривявания и умора на очите.
  3. Профилактичен – изисква движение и физически усилия.
  4. Упражнява концентрацията на вниманието.
  5. Тренира устременост и целенасоченост.
  6. Увеличава чувството за отговорност и ред.
  7. Дава допълнителни познания по анатомия , биология и механика.
  8. Може да се практикува от ранно детство до дълбока старост.
  9. Може да се практикува индивидуално и групово.
  10. Дава широки исторически и интернационални познания.

Стрелбата с лък е интересен и атрактивен спорт, подходящ за всички, които харесват нови и различни преживявания. Това е и много спокоен спорт, който трябва да се практикува със съсредоточено внимание и стегнато тяло. И макар да не звучи особено спортно и натоварващо с бързото опъване и последвало свободно отпускане, още при първия опит ще признаете: стрелбата с лък наистина изисква усилия! А след един ден на стрелба, ще се убедите, че е спорт, защото иначе нямаше да имате мускулна треска.

   Стрелба с лък – здраво тяло!

 Archerypark.bg03

Стрелбата с лък упражнява мускулите на шията, ръцете, корема и талията, така че поддържа в тонус почти всички мускули на горната част на тялото.

Когато някой трябва да стреля с лъка си, цялото тяло се подготвя за този процес. Горната част на тялото участва в поддържане на лъка и опъването на тетивата, долната част на тялото активно допринася за подкрепата и стабилността ни. Когато стъпим на двата крака и предадем стабилност на тялото си, ние ще използваме предимно мускулите на гърба, раменете, кръста, корема и ръцете. Но това не е всичко, тъй като сухожилията на пръстите, раменете и ръцете ни, също ще бъдат натоварени и тествани за координация на движенията и баланса.

   Способността да се концентрираме се развива значително.

 

Стрелбата с лък е спорт с висока концентрация, което го прави изключително подходящ за силно стресирани и неспокойни хора. Всъщност той може да бъде своеобразна терапия срещу динамичното ежедневие, в което живеем.

При практикуването му се извършват винаги повтарящи се движения. Започва с правилна стойка – успоредно заставане спрямо целта с рамо на държащата лъка ръка към нея и съответния крак през линията на стрелба. Стойката е важна, за да позиционирате правилно стрелата и самата стрелба по мишената.

Важно е да отделите достатъчно време, за да се прицелите правилно. Следва отпускане на мускулите и това движение се упражнява до получаване на все по-точни резултати.

   За да се уцели целта при стрелба концентрацията е много важна. Това ще ни предизвиква да проявяваме взискателност и прецизност всеки ден.

Всички сетива са напълно будни: стрелбата с лък е Опит от живота с главно „О“. Координираме ума и тялото си и ни кара да бъдем методични в няколко аспекта: Стрелецът трябва да обмисли и да прецини всеки един от етапите на стрелбата, един след друг, за да изпита чувство на сигурност преди и след пускането на стрелата. Трудността идва от това всеки един да изгради способността, да бъде в състояние да възпроизведе този „ритуал“ при всеки изстрел.

Стрелба с лък – спорт за всеки

Kids archerypark.bgЕдно от предимствата на стрелбата с лък е, че може да се практикува от всеки – от 5 – 6 годишни деца до навършили преклонна възраст дами и господа.

Друга положителна страна на стрелбата с лък е, че не изисква предварителни познания, а силата идва с упражняването.

За разлика от фитнеса, при стрелбата с лък натоварването на сърцето е незначително, а работата се съсредоточава върху мускулите на раменете, горната част на тялото, гърба и кръста.

Натоварването при стрелба с лък е изометрично – това означава, че няма чувствителна промяна в разположението на мускулите, а само в напрежението върху тях. Така възможността за травма е минимална дори при интензивни тренировки.

   Стрелбата с лък служи за намаляване на тревожността и носи радост и невероятно чувство за работа в екип.

 

Родителите и учителите трябва да знаят, че стрелбата с лък е идеалният тренинг за техните деца. Те няма да бъдат постоянно пред телевизията или таблета през лятото или почивните дни. Тези деца, ще бъдат запленени от състезателния аспект на спорта и обаятелния дух на работата в екип. Невероятните и забавни моменти ще бъдат споделени в атмосфера на спокойствие и безгрижие.

Стрелба с лък благоприятства и за комуникицията между различните поколения.

Стрелбата с лък е идеалното място да се поставят цели и да се тестват способностите на всеки един участник за постигането им в напълно приятелска спортна среда.

 

Back To Top